Arıtma Tesisi

Tüm dünyada hızlı nüfuz artışı ve endüstriyel gelişimin bir sonucu olarak su kaynaklarında ciddi bir azalma meydana gelmiştir.

Bu sıkıntının giderilebilmesi amacı ile mevcut su kaynaklarının korunması, kaynaktan alınan kalitesiz suların kullanma ve içme amaçlı arıtımı ve kirletilmiş suların arıtılarak zararsız hale getirilmesi son yıllarda önem kazanmıştır.

Sanayi Kuruluşları başta olmak üzere çeşitli işletmeler tesislerinde çalıştırdıkları personele ve özellikle de uyguladıkları proseslere bağlı olarak çok değişik nitelik ve miktarlarda atık su meydana getirmektedirler.

Her ne şekilde olursa olsun meydana gelen ve özellikle de içerisinde tehlikeli ve toksik madde içeren atık suların çevre kirliliğine neden olmaması, kişi ve toplum sağlığını olumsuz yönde etkilememesi için herhangi bir alıcı ortama veya kanalizasyon altyapı sistemine deşarj edilmeden önce belirli niteliklere getirilmesi amacıyla arıtıma tabi tutulması gerekmektedir.

Yapılacak olan arıtımın niteliğinin boyutlandırılmasının ve veriminin tespitinde bir çok parametre rol oynamaktadır.

Bu parametreleri;

Atıksu karakterinin ve miktarının tespiti,
Arıtımdan sonra arıtılmış atık suyun nereye deşarj edileceği,
Deşarj kriterlerinin belirlenmesi,
Bu kriterlerin sağlanması için uygulanacak arıtım yönteminin ortaya konulması,Bu amacı sağlayacak arıtım tesisinin tasarımının ve projelendirilmesinin yapılması

gibi özetlemek mümkündür.

Konu ile ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı’nca “SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ” ve bu yönetmelik doğrultusunda da, ihtiyaç duyulan tebliğler hazırlanarak yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Söz konusu yönetmelikte atıksu oluşturabilecek faaliyetler sektörler bazında listelenmiş ve her sektör alt başlıklar altında ele alınarak meydana gelecek atık suların ALICI ORTAM DEŞARJ KRİTERLERİ belirlenmiş bulunmaktadır.

Diğer yandan atıksulardan Deşarj İznine esas alınacak numunelerin miktar ve şekli, analizlerin nerelerde ve hangi yöntemlerle yapılacağı, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, arıtma tesisinin tasarımı, projelendirilmesi, projelerin onaylanma usul ve esasları, arıtım tesisinin işletmeye alınması ve sonuçlarının uygun bulunması halinde de alınacak Deşarj İzni ile ilgili iş ve işlemler, yönetmelik tebliğ ve genelgeler ile belirlenmiş bulunmaktadır.

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve bu yönetmelik doğrultusunda yürürlüğe konulan tebliğ ve genelgeler ile, atık su üreticisi konumunda bulunan tesislere getirilen ve tesisin türüne ve uygulanan prosese bağlı olarak çeşitli farklılıklar gösteren söz konusu yükümlülüklerin neler olduğu, yükümlülüklerin yerine getirilmesinde izlenebilecek en kısa ve en etkin yöntemlerin neler olabileceği konularında yatırımcı bilgilendirilmekte, ihtiyaç duyulması halinde de bu yülkümlülüklere ilişkin tüm iş ve işlemler konusunda uzman teknik elemanlarımızca gerçekleştirilmekte ve yetkili kamu kuruluşundan gerekli izinler alınmaktadır.